MARA LOAN

Wanting to be a pilot but not sure where to start? Clear your doubts here.

Re: MARA LOAN

Postby shahir13 » Thu Oct 01, 2009 11:05 am

muhaimin86 wrote:
I don't agree.. don;t agree but totally agree 200%.. some quality does not end in the paper or intelligent during interview or in exams.. pilot is all about practical flying = skills.. even the conducted tests made by Mas or air asia are actually not strict enough to determine a good pilot.. but at last there's the effort.. so, for us all, even though Mara didn't do these pschomotor, psychometric tests you can do them.. find sources..

psychometric is all a click away.. it's on the internet..

psychomotor = more or less can be train using simulator.. Flight Simulator X will do.. (with proper tools..at least joystick or yoke.. even better if you have all.. throttle, radar panel, paddle).. you said all these are expensive? now you see how much you "LOVE" and "PASSIONATE" to become a pilot.. please la people.. do it for yourself.. before you regret it when it comes to job interview.. nowadays there are too many private pilot, it's not something impossible if someday the job interview for airline or cargo will ask you to do the simulator.. and what happen if they ask you info that experience simulator user only knows.. what on the panels of boeing 737? what is the minimum cruising speed of A320 if it is out of gas? What should you do if your wing on fire?

I have a very little experience using real simulator at air asia.. believe me.. before that session, i've been on my mini FSX simulator flying A320 for more than 50 hours, been looking at the panel and all for many time.. when it comes to the real cockpit.. everything seem new (because I am excited to be in it).. Even forgot the take off sequence..

So, learn from my experience.. because that is what a pilot really is rite.. pilot don't learn frfrom others mistake because if they want to learn by experiencing it themself.. they miht not have the chance to fly again..

waiting for mara to open, we got chances totry the simulator.. don't play it, learn it..

hsorry if i made anyone hurts.. reminder for us all..

see you guys in the cockpit..



-- Thu Oct 01, 2009 12:39 am --



this is not an opinion.. it's a fact.. mara takkan taja orang yang takde placement letter = tak bayar lagi reservation fee.. previously mara ada duit untuk taja, sape2 yang bawak surat dari FA untuk cari pinjaman pon mara bg tajaan.. but things had turn upside down.. skrg mara takde duit nak taja pilot.. bayangkan la.. most of people yang menunggu loan mara ni pon kbnykannye sume dah bayar dah fee tu.. tapi still tak dapat loan mara.. even worst, ada yang dah enrol masuk FA, then baru apply mara pon tak dapat..

mmg mahal la reservation fee tu.. tapi kena la gamble.. susah la nak citer pasal ni.. jgn kecik ati yer.. much better bile dah confirm mara bukak loan pilot, bau la g bayar fee tu dan apply mara..

kalo parents mampu, go for FA cecepat la.. nnt mara bukak, mohon la.. mara cover la yurang yang belum bayar.. at least dah masuk blaja cepat sket.. xyh tercangak2 cam aku ni menunggu mara.. hehe

-- Thu Oct 01, 2009 1:02 am --



Thanks a lot sebab doakan aku jadi pilot.. amin.. amin.. amin..

tergerak hati nak bakar2 sket.. aku tgk sume cam menunggu jer takde wat ape2.. saja la nakbuat sume orang pikir sket realiti.. xde la asek menunggu mara tpi blur2 tak tau ape yang jadi sebenarnye..

pasal yang kalu2 tergolong jd macam golongan yang ko kata tu.. aku tak rasa aku jadik camtu.. aku sket punyer susah nak dapat approval dari fmly aku nak jadik pilot, tambah lagi dengan mara ni.. aku skg pikir nak fly jer.. ape2 keje pilot yang fly aku dah puas hati dah.. janji boleh fly, byr loan, kumpul duit, ada fmly.. lain2 tu, nak bergaya dgn keta besar ke rumah banglo ke.. tak pikir lagi la.. aku pikir cepat dapat jadi pilot, cepat aku dapat fly..

jeles tgk kawan2 aku dah wat PPL, dh lepas DCAT dh pon.. Collect hours jer.. tgk video dgn gmabar je la..

ada rezeki, nnt pluang aku plak.. ko doakan la untuk aku yer..

newey ko skrg ni watpe? still tunggu loan mara? dah masuk FA atau pilot?
Warmest Regards,
MUHAMMAD SHAHIR SAYYID BIN DAMANHURI
WWW: http://www.shahirberhad.com/
Email (1): shahir@shahirberhad.com
Email (2): shahir13@tm.net.my
Facebook: http://www.facebook.com/home.php#!/prof ... 1934582537
shahir13
 
 
Posts: 66
Joined: Thu Sep 24, 2009 11:08 pm
Location: Bukit Jelutong, Shah Alam

Re: MARA LOAN

Postby Mr_Aviator » Thu Oct 01, 2009 4:23 pm

muhaimin
aku tgh study kat FA...

btw pasal psychomotor ni sebanarnya boleh train dekat FA
yang paling penting Interview...
tak kisah la nak jadi cadet ke...nak jd pilot airline ke...semua berakhir dgn interview
itulah yang menentukan samada pas atau tidak...

strict kan interview sudah memadai...
Mr_Aviator
 
 
Posts: 363
Joined: Mon Jun 01, 2009 11:12 pm

Re: MARA LOAN

Postby muhaimin86 » Thu Oct 01, 2009 7:15 pm

Mr_Aviator wrote:muhaimin
aku tgh study kat FA...

btw pasal psychomotor ni sebanarnya boleh train dekat FA
yang paling penting Interview...
tak kisah la nak jadi cadet ke...nak jd pilot airline ke...semua berakhir dgn interview
itulah yang menentukan samada pas atau tidak...

strict kan interview sudah memadai...


thanks for correcting me.. newey ko dah level mana? DCAT ke? dah fly twin engine dah ke?
KameraMin.blogspot.com
User avatar
muhaimin86
 
 
Posts: 28
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:00 am

Re: MARA LOAN

Postby Ory » Thu Oct 01, 2009 7:41 pm

mara dah terlebih taja tahun2 lepas... itu masalahnya...
syarat nak mohon pn terlalu longgar... interview pn dengarnya mudah sgt... 95% yg dipanggil ke interview tu dapat loan..
for sure la quality kurang.. atleast ketatkan syarat permohonan kepada minimum spm 5A ker..
ini lebih kurang cam syarat FA je (5 credit). ramaila yg pass nak apply..
Ory
 
 
Posts: 66
Joined: Sat Aug 22, 2009 9:57 pm
Location: kl

Re: MARA LOAN

Postby Mr_Aviator » Thu Oct 01, 2009 8:25 pm

ada la brape2 bulan lagi nak grad..

Ok idea cam2...
sama ada di naikkan syarat minimum SPM nak apply MARA atau bagi perketatkan interview mcm MAS and Air Asia buat...
yang no 2..adil la...semua boleh apply tapi nak dapat kan loan tuh perketatkan @strict kan interview...takyah senang2 je pas interview..
nnt aku akan try cadangkan...
Mr_Aviator
 
 
Posts: 363
Joined: Mon Jun 01, 2009 11:12 pm

Re: MARA LOAN

Postby refusetakeoff » Thu Oct 01, 2009 11:58 pm

idop lagi rupenye fly lah ni..
inagt senyap je..
selamat hari rayo maap zahir batin
refusetakeoff
 
 
Posts: 57
Joined: Tue Jun 02, 2009 5:36 pm

Re: MARA LOAN

Postby muhaimin86 » Fri Oct 02, 2009 12:41 am

Mr_Aviator wrote:ada la brape2 bulan lagi nak grad..

Ok idea cam2...
sama ada di naikkan syarat minimum SPM nak apply MARA atau bagi perketatkan interview mcm MAS and Air Asia buat...
yang no 2..adil la...semua boleh apply tapi nak dapat kan loan tuh perketatkan @strict kan interview...takyah senang2 je pas interview..
nnt aku akan try cadangkan...


aku pon stuju la.. dalam setahun sebelum2 ni mara taja 5 batch ( 5 X 70orang).. setahun lebih kurang 350 kadet.. harap2 in years to come.. mara akan perketatkan dan taja orang y btol2 layak dan btol2 takde duit.. ni anak datuk pon mintak mara.. parah la orang yang tak mampu cam aku nih.. pastu mara letak syarat mesti bayar lepas 3 bulan grad.. baru la kadet yang dah grad tak melepak je harap airline panggil dorang.. baru la dorang ada inisiatif keje ape2 dulu sebelum dapat keje pilot.. at least keje kat kargo dlu ke..

papehal pon idea nak ketatkan syarat dapat pinjaman tu aku setuju sgt.. Yang minimum kredit 5 subjek tu aku rasa stay pon takpe.. tapi wat psychomotor dan test.. sama mcm yang airline buat.. plus buat presentation pasal career path and future planning ke atau presentation tentang knowledge about pilot.. camtu la baru leh differentiate orang yang minat dgn pilot, layak jadi pilot, passionate dengan pilot..

kalo la kite leh wat forum dengan staf MARA.. sure dorang akan dapat feed back untuk tambah kualiti budak2 yang dorg taja.. dorang gak untung.. kalo stict, budak yang dorg taja mesti dapat keje dan bayar balik loan.. sama cam budak2 SPC.. walopon kuar belanja 500k-1juta untuk budak SPC atau SPT.. Mara sangup je sebab ikut sejarah, dorang ni balik dapat keje dan byr loan Mara..

Dan graduate pilot tajaan Mara tak dapat buat camtu, jadi Mara pon pndng rendah kat budak yang nak jadik kadet.. "Ni, nak jadik pilot je la y dia pk. Esok keje tak dapat, loan Mara pon tanak bayar.. baik jgn taja lagi dah budak y nak amek pilot.. Sejenis je sume golongan nih"

So, esok2 dah dpt loan Mara dah grad dari FA.. pandai2 la gune otak pikir camne nak byr loan Mara.. carik la keje yang halal untuk byr loan mara sebelum dpat masuk airline..
KameraMin.blogspot.com
User avatar
muhaimin86
 
 
Posts: 28
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:00 am

Re: MARA LOAN

Postby yeahaa » Fri Oct 02, 2009 1:36 am

bagi aku, syarat loan mara patut dinaikkan daripada sekarang tapi jangan diperketatkan sehingga setaraf dgn MAS dan Air Asia. Sebagai contoh, katakanlah dgn MAS and Air Asia tak lepas, 2nd choice boleh jadi MARA. Kalau MARA pun dah strict sangat, susah juga.

Contoh Syarat2,

Dapat sekurang2 B3 untuk science subjects and English.(so kita tau the brain is there)
Pegi interview and mcm apa muhaimmin cakap, buat presentation sikit tentang piloting.
Salary mak bapak yang tak tinggi.


Cara2 nak bayar balik?

senang jee. buat syarat duit EPF kena tahan mcm PTPTN buat.

Aku cukup marah dkt orang2 yang tak bayar loan, fikirlaa, sbb diorang, anak2 muda mcm kita tak dapat kejar impian. Study siang malam nak kejar cita2, sbb tak dapat loan, terpaksa tipu diri sendiri, kerja benda lain,menyesal seumur hidup. Sedangkan kau study luar negara, balik malaysia pun lepas dah takde kerja, loan tak nak bayar. Berdosa besar laa kau dgn kami anak2 muda bercita-cita ni.
yeahaa
 
 
Posts: 51
Joined: Fri Jun 12, 2009 5:50 pm
Location: KL

Re: MARA LOAN

Postby Ory » Fri Oct 02, 2009 5:14 pm

brpa batch mara yg dah grad?? itu pn kena consider juga sebab loan piloting mara ni bru 2 tahun on.

seterusnya, syarat minimum SPM mmg patut dinaikkan. kita kena terima dan paham yg syarat minimum SPM utk apply skrang iaitu (5 credit) adalah terlalu rendah. siapa2 pun bole apply kalu camtu. seperti yg 'yeahaa' ckp so kita tahu the brain is there kalau syaratnya lebih tinggi.
kalau syarat spm terlalu rendah, mana2 budak yg ada good command in english dan pandai bercakap pun dah cukup nak pass interview walaupun spm nya teruk. byk je anak2 org kaya yg camni. blaja maen2 tapi english top class. ini bukan kualiti yg kita mahu kan??
so antara syarat2 yg bole diperbetulkan ialah naikkan syarat minimum spm. 5c terlalu rendah. tapi jgnlah smpi nak minimum 12A pulak. hahaa
Ory
 
 
Posts: 66
Joined: Sat Aug 22, 2009 9:57 pm
Location: kl

Re: MARA LOAN

Postby Mr_Aviator » Fri Oct 02, 2009 6:59 pm

5 batch je?
mana ada...
lebih dari pada tuh..
kalau tak silap 800 orang or maybe more dah dapat loan
Mr_Aviator
 
 
Posts: 363
Joined: Mon Jun 01, 2009 11:12 pm

PreviousNext

Return to Aspiring Pilots

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron